środa, 24 października 2012

Śniadanie i krem z dyni

Dzisiaj przygotowałam bardzo szybkie śniadanie. Jakjko sadzone na sałacie z rukoli, którą uwielbiam. Prosty przepis, który sama wymysliłam, często dodaję inne dodatki, które akurat mam w lodówce, np oliwki, czy suszone pomidory. Dzisiaj miałam tylko świeże pomidory, więc wersja troszkę uboższa, ale i tak pyszna :) Jako inne dodatki mogą służyć: smażony boczek, cebulka, rzodkiewka, to co tylko chcemy.
Przygotowanie: (przepis na 1 porcję)
Opłukaną i osuszoną rukolę (1 garść) rozkładamy na talerzu, skrapiamy oliwą, kładziemy pół pokrojonego pomidora, polewamy kremem balsamicznym i dekorujemy płatkami parmezanu. Smażymy jajko sadzone, tak jak lubimy, np. na masełku, układamy na sałacie i gotowe :) Niby zwykłe jajko, ale ładnie i pomysłowo podane smakuje całkiem inaczej :) Mój mąż uwielbia takie śniadania :)




ZUPA Z DYNI wg mojego przepisu

Idealna na taką pogodę jak dzisiaj, rozgrzewajaca i sycąca zupa podana z grzankami czosnkowymi.

SKŁADNIKI:

ok. 2kg dyni Hokkaido

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

4 średnie ziemniaki

1 duża marchew

kawałek selera - takiej wielkości jak dajemy do rosołu

0,5 l bulionu (zamiast tego możemy użyć wody)

oliwa z oliwek

olej z pestek dyni

1 liść laurowy

sól

pieprz


grzanki: kromki chleba tostowego, lub bagietki

PRZYGOTOWANIE:

Dynie kroimy na 4 części, wybieramy ze środka gniazda nasienne, najlepiej za pomocą łyżki, nastepnie obieramy ze skóry.



 
Tak przygotowane dynie kroimy w dużą kostkę. Następnie siekamy w kostkę cebulę, wrzucamy ją na rozgrzaną oliwę, smażymy na złoty kolor, pod koniec smażenie dodajemy drobno pokrojony czosnek. Gdy czosnek się delikatnie zrumieni przekładamy zawartość patelni do garnka, w którym będziemy gotować zupę (wystarczy 3 litrowy garnek). Obieramy ziemniaki i kroimy tak jak dynię, oskrobaną marchew kroimy w 1,5cm kawałki, w ten sam sposób postępujemy z selerem. Wszystkie te warzywa smażymy na patelni ok 3min., dodajtmy dynie i dalej smażymy przez 5 min. Po usmażeniu warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem lub wodą, solimy, dodajemy liść laurowy i świeżo zmielony pieprz - tyle ile lubimy :)



Wszystko ma się gotować ok. 30-40 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę blenderem, jeśli trzeba doprawiamy solą. Przygotowujemy grzanki: kilka łyżek oliwy mieszamy z przeciśnietymi 2-3 ząbkami czosnku, tym smarujemy kromki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. aż się zrumienią. Zupę wlewamy do miseczek, skrapiamy olejem z pestek dyni, jeśli nie mamy to oliwą i zjadamy z grzankami, SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz