wtorek, 27 listopada 2012

Ciągle święta + przepis na lasagne

No i znowu zleciały prawie 2 tygodnie od ostatniego posta :/ Ten czas tak szybko płynie, ostatnio zmagałam się z choróbskiem u córci, miałam 3-dniową migrenę i duuużo pracy, ale przyjemnej - bo oczywiście związanej ze scrapbookingiem. Dzisiaj chciałabym pokazać część efektów tejże pracy :)







 
Wszystkie karteczki powstały oczywiście z użyciem cudownych papierków GP, którą ubóstwiam :)
 
 
LASAGNE Z CUKINIĄ wg mojego przepisu
 
Mimo, że jest to danie wegetariańskie to każdemu mięsożernemu na pewno posmakuje :) Zapraszam do wypróbowania sprawdzonego przepisu. Mam nadzieję, że wszystko dokładnie opisałam, jeśli są jakieś niejasności, to piszcie - a na pewno pomogę :)
 
Składniki:
 
3 małe cukinie
2 puszki pomidorów
ok. 500ml rzadkiego przecieru pomidorowego
opakowanie płatów lasagne
1 mozarella
3 ząbki czosnku
cebula
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
mleko
oliwa
zioła (najlepsze są świeże): oregano, tymianek
kilka łyżeczek cukru
sól
pieprz
 
FARSZ: Cukinie kroimy w ćwierćplasterki, podsmażamy na oliwie, aby zmiękły. Na osobnej patelni podsmażamy cebulę, pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek, Przekładamy do patelni z cukinią, zalewamy pomidorami i przecierem, doprawiamy solą do smaku, jeśli pomidory są kwaśne możemy dodać kilka łyżeczek cukru - wg uznania. Gotujemy chwilkę i na koniec dajemy zioła.
 
Przygotowujemy formę do pieczenia - może to być naczynie żaroodporne bądź blacha. Przepis jest przygotowany na naczynie o wym. 23x39cm wys. ok. 5cm. Formę smarujemy oliwą, nastepnie robimy sos beszamelowy.

W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy 2 łyżki mąki i za pomocą rózgi mieszamy, powoli wlewamy mleko - aż powstanie niezbyt gęsty sos, przyprawiamy solą i pieprzem. 
Do garnka z gotującą, osoloną wodą wkładamy płaty, po 3 na każdą warstwę na 1-2 min. Oczywiście nie wszystkie naraz ;) Najpierw układamy płaty, następnie nasz cukiniowy farsz, polewamy beszamelem, możemy posypać serem, wówczas lasagne jest bardziej zwarta. I tak po kolei wszystkie warstwy. Na samym wierzchu gdy zużyjemy już cały farsz, na warstwę płatów wlewamy trochę przecieru pomidorowego, tak aby pokrył makaron, posypujemy tymiankiem, polewamy beszamelem i układamy kawałki mozarelli. Pieczemy ok. 30-35 min, aż sos i ser się przypieką :) Po upieczeniu musimy wykazać się nie lada cierpliwościa i dać naszemu daniu "odpocząc" poł godziny w zamkniętym piekarniku ;) Choć ciężko się powstrzymać, żeby jej od razu nie zjeść zawsze tak robię i lasagne się "zlepia" i po prostu nie rozpada podczas nakładania.Teraz możemy już jeść! :) SMACZNEGO!
 


Możemy podać lasagne ze świeżym tymiankiem i np. bukiecikiem z rukoli i pomidorków koktajlowych skropionym oliwą.
 
 
 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz